Teckeltje.nl

Voor Teckelinfo, Teckelpups én dekreuen

Benchtraining
Een bench, draadkooi of varikennel, is een metalen of plastic kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop in aanschaf is, loont de aanschaf ervan vaak toch de moeite. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond alleen is.

Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van een bench?
  • Makkelijker met het zindelijk maken van de pup.
  • Makkelijker met het leren alleen te zijn.
  • Makkelijk en vertrouwd met eigen plek, uit logeren of op vakantie.
  • Voorkomen van het stukbijten van uw spullen.
  • Voorkomen van probleemgedrag.
  • Een bench is altijd consequent.
  • Vertrouwde en veilige plek voor de pup.


Waarom een bench?
Zoals helaas nog steeds veel mensen doen, laten deze de pup ineens alleen achter, in de hoop dat het janken vanzelf wel ophoud. Hiervan zijn echter al vele mensen van een koude kermis thuis gekomen. Los daarvan is het zeker niet eerlijk en prettig voor de pup. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn: onzindelijkheid bij alleen zijn, janken, vernielen, stress, niet willen eten, een pup kan hier ook echt ziek van zijn. En aanleren is makkelijk, maar afleren is heel veel moeilijker.

Ook het zindelijk maken heeft zijn voordelen met een bench, een pup zal namelijk zijn eigen plekje niet graag bevuilen. Alleen in uiterste nood zal de pup in zijn eigen bench plassen of poepen.

Een bench is beslist niet zielig, de pup zal de bench als zijn/haar eigen vertrouwde plekje gaan. Wel belangrijk is dat een bench altijd positief wordt aangeleerd.

De plaats van de bench:
De bench kan prima in de woonkamer, zet deze op een rustige tochtvrije plek. Leg in de bench een lekker kleedje en een doekje met nestgeur wat u van de fokker heeft meegekregen.

De eerste nachten zijn het makkelijkste voor u en uw pup door te komen door de bench mee te nemen naar de slaapkamer en naast het bed te plaatsen. Zo leert de pup toch dat de bench zijn/haar slaapplaats is en op deze manier is de overgang vanuit het nest minder groot dan wanneer de pup nu alleen gelaten wordt. Meestal merkt u dat de bench al na een paar dagen gewoon beneden kan blijven zonder dat het problemen geeft

Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de pup als deze in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen. De bench moet juist een plek zijn waar de pup zich rustig terug kan trekken.

Hang nooit iets over de bench, een pup zou dit naar binnen kunnen trekken en zich er misschien mee kunnen verwonden. (Het is al eens voorgekomen dat een pup zich opgehangen heeft aan een hengsel van een tas.)


Benchtraining

Stap 1

Geef om te beginnen bijvoorbeeld het eten in de bench. Geef de pup een lekkere kluif in de bench (u laat het deurtje open), gaat de pup ergens anders liggen met de kluif, til de pup dan op en leg de pup terug in de bench. Dit houdt u een paar dagen vol, of lekkere hapjes, speeltje enz.
Stap 2  

Iedere keer wanneer de pup wilt gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de pup rustig naar zijn bench. 

Wanneer de pup een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de pup dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunt u die daarin natuurlijk ook plaatsen. 

Als de pup uit zichzelf in de bench gaat liggen beloont u de pup door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven.
Stap 3

Is de pup zover, dat hij zonder problemen in de bench wil slapen en deze zelfs regelmatig opzoekt, dan sluit u als de pup gaat slapen voor een tijdje het deurtje. U geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif. U gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht uw pup nu toch onrustig worden en gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de pup onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de pup zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. U doet het deurtje pas weer open om de pup eruit te laten als deze niet meer jankt of blaft. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Stap 4

Als u (eerst voor korte tijd) weggaat, sluit u de pup op in de bench (geef hem de eerste keer weer een kluif). Ga daarna 5 minuutjes weg en als u terugkomt en de pup is stil, dan mag deze er uit. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Neem de kluif weer terug, zo blijft het een prettige associatie wanneer de baas er niet is. Het lekkers komt alleen tevoorschijn als de baas weggaat.

 

Bouw de tijd dat u weg bent langzaam op!

Het resultaat moet namelijk zijn, dat de pup zonder problemen alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige plaats ziet. U mag de pup daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen, want dan gaat de pup dit als een vervelende plek zien!