Teckeltje.nl

Voor Teckelinfo, Teckelpups én dekreuen

korthaar cartoon eenoogEen pup mag zijn grenzen niet overschrijden als het aankomt op beweging en indrukken. Lange wandelingen zijn dan ook nog niet aan de orde. Kijk heel goed naar de pup. Een paar tellen dat hij/zij gaat zitten een zucht slaakt en vervolgens toch weer doorspeelt, wil niet zeggen dat hij/zij nog genoeg energie heeft. Pups verraden zichzelf vrij makkelijk. Op het moment dat de pup te moe wordt, zorg dan dat je hem rust kan geven. Een rugzak kan uitkomst bieden, zodat je toch wat verder van huis kan gaan. 

De trend tegenwoordig is de toegestane hoeveelheid beweging uit te drukken in minuten per leeftijdsmaand. Dit kan een aardige richtlijn zijn, maar eigenlijk toch wel een beetje onzin. Kijk maar eens hoe ze bijna een uur het volhouden met broertjes en zusjes in het nest te spelen. Een Teckelpup van 3 maanden heeft aan een kwartier vertier niet genoeg! Je zal zien dat hij/zij dan toch zijn/haar energie binnenshuis probeert kwijt te raken. Juist daar is geen ideale omgeving, omdat je al gauw te maken hebt met abrupte bewegingen, stoten tegen meubels, misschien een gladde ondergrond etc. Kortom kijk goed naar de pup en zorg dat deze in ieder geval voldoende en in alle rust kan slapen om alle indrukken te verwerken en te groeien!

Lopen aan een lijn
vergt meer van een pup dan los lopen. Hij/zij kan immers niet zijn/haar eigen tempo bepalen. Een ontmoeting met een andere hond is intensief, een speelpartij met een andere hond is heel leuk, maar vermoeid de pup nog veel sneller. Dit is niet erg en zelfs goed voor de socialisatie, maar houdt er wel rekening mee hoeveel dit vergt van het kleine, extreem snel groeiende lijfje van de pup. Heel ruw spelen moet niet al te lang worden toegestaan. Spelen op een gladde ondergrond liefst helemaal voorkomen. 

De pup moet zeker spieren ontwikkelen. Heel belangrijk, maar de hoeveelheid beweging moet goed gedoseerd worden. Lees je pup goed. Zorg altijd dat hij/zij altijd flink kan slapen na een intensieve periode. Slapen is vreselijk belangrijk.

Laat de pup niet van hoge objecten springen. Dit kan schade toebrengen aan zijn/haar voorpoten. Ook het lopen van trappen moet zoveel mogelijk (liefst helemaal) voorkomen worden. De trap op, op een rustige wijze kan met een maand of 6 wel. De trap af geeft een enorme belasting op de voorpoten van de pup. 

Terwijl je pup ouder wordt, kan hij/zij steeds meer aan. Heb geduld en verg niet teveel van de kleine. Hij/zij heeft flink tijd nodig om goed te kunnen groeien en ontwikkelen.
Met een leeftijd van 12 maanden, kan hij/zij de meeste dingen prima aan. Met achttien maanden mag je ervan uitgaan dat alles mogelijk is qua beweging, training en sport. Weet wel dat intensieve sporten altijd langzaam opgebouwd moet worden.